Facebook Pixel Code

СЪВЕТИ ЗА ПЛАНИРАНЕ НА КУХНЯТА

 

Организирането на кухнята не е лесна задача. Не можете да се справите с нея за няколко минути и още повече, че не бива да избирате готова кухня само заради любимата си комбинация от цветове и подходящ размер. Може да се окаже, че готвенето в такава кухня ще бъде не само неудобно, но и опасно.

С какво да започнете, когато планирате кухнята

Преди беше обичайно кухнята да се разделя на две зони – зоната за готвене и трапезарията. Сега кухненското пространство може да бъде изпълнено с други сценарии: добавя се функцията на всекидневната, домашния шкаф, пералнята и още нещо чисто индивидуално. Крайъгълният камък винаги трябва да бъде функцията, която стаята изпълнява.

Работна зона

Най-удобната кухня е компактна, когато всичко е на една ръка разстояние. От тук се формира общоприето правило за работния триъгълник – „печка-мивка-хладилник“. Дори препоръчителните размери на този триъгълник се изчисляват. Обаче сляпото спазване на правилата не си струва.

Всеки има индивидуален „работещ триъгълник“. Един човек постоянно готви месо, друг обича зеленчуци, а трети редовно пече пайове. Помислете от какво трябва да се състои вашата работна зона, така че да е удобно да готвите любимите си ястия. Месото или рибата трябва да се измият в мивката, след това да се нарежат и хвърлят в тигана, носенето на дъска за рязане през цялата кухня ще бъде неудобно. Съответно трябва да поставим мивка, малка работна площ и плот в непосредствена близост един до друг. За печене ви трябва голяма работна зона, където да разточите тестото, да изваяте пайове и да ги оставите да почиват, преди да ги изпратите във фурната. Но пръскането на вода от близката мивка може да съсипе някои десерти.

Техника

Пряко зависи от навиците на конкретно семейство. Например любителите на сутрешното кафе ще се нуждаят от кафе машина, привърженици на здравословната диета – двоен котел, фенове на азиатската кухня – котлон с определен тип горелки. Голямо гостоприемно семейство не може без просторна фурна, а семейство, в което има ловци или рибари, не може да използва микровълнова печка за размразяване на големи разфасовки на месо или едра риба. Гурметата, които дегустират ново вино всяка вечер, ще се нуждаят от шкаф за вино.

Не забравяйте, че по време на готвене в кухнята се смесват различни аромати и миризми, има сериозно загряване на въздуха. Не забравяйте да обмислите вентилацията и да изберете правилния абсорбатор.

Предшестващото ниво на техниката ще бъде избрано в зависимост от бюджета и отново функциите на кухнята. Например, вие готвите, но тук в кухнята или близо до него съпругът ви работи на компютъра, детето спи или гостите говорят. В този случай техниката трябва да е безшумна.

 

  • Category :
  • Type :
КОМЕНТАРИ

Вашето мнение за нас

Вашият коментар

3 + 11 =