Facebook Pixel Code

МОРСКИ СТИЛ В ИНТЕРИОРА

 

Най-добрата почивка е край морето или океана или в кабината на морски лайнер. Където можете да видите сини вълни, светло небе, бял пясък и ослепително слънце. Не винаги имаме възможност да отидем на море, но можете да пресъздадете морската релаксираща атмосфера в собствения си дом, като декорирате интериора в морски стил.

Характеристики на стила

Морският интериор се характеризира с голямо количество светлина, мебели с прости форми, използването на дърво за покриване на пода, голям брой ексклузивен декор – въжени стълби, сандъци, котви, резбовани волани, черупки, корали, риба и миди, модели на платноходки, метална арматура „Бронз“, картички, стари книги.

Интериорът

Най-важното е цветовата схема

Основните цветове, характерни за морския стил са: бяло, синьо, тъмносиньо и наситено синьо. Възможно е да се използват лазурни и тюркоазени цветове. Най-често бялото се използва за стени и тавани.

Можете да използвате пясък, светлосив, светлжълт, светлозелени тонове. Не използвайте необичайни модерни цветове – лилаво, шоколадово, розово, праскова, череша, малина; агресивните червени и оранжеви цветове се използват само в акценти, декорации или ивици по стените. Възможно е да използвате приглушени цветове в тапицерията на отделни мебелни елементи. Те не използват черен и кафяв цвят – само в малки включвания: в рисунки върху декора, очертания на карти и т.н.

Допълнителни цветове – предимно естествени цветове. Използвайте дърво от златисто кафяв нюанс. Не използвайте дърво от черен, тъмнокафяв, черешов и яркочервен цвят. За подови настилки, врати и декорация на стени, можете да използвате „избелена“ или пепеляво-сива дървесина.

Принципи на интериорната декорация в морски стил

При проектирането на стая в морски стил спазвайте следните принципи:

 • задължително използване на бели и сини цветове;
 • морският интериор се характеризира с използването на естествени материали – подовете трябва да са дървени. Без ламинат, линолеум, камък, паркет и плочки;
 • мебелите също трябва да бъдат дървени или с покритие, много точно имитиращи дърво. Възможно е да използвате цветни обикновени мебели, обикновено бели. Мебелите са грубо оформени, без резба, инкрустация, позлата. Нежелателно е да се използват плъзгащи се гардероби;
 • използване на голям брой декори и ръчно изработени.

Интериорът

Декор и текстил

Характерният морски стил в интериора се създава предимно от декоративни предмети. За създаване на морски интериор се използва много декор. Характеристика – предметите трябва да са големи и закачливи, не заливайте стаята с малки фигурки, салфетки, свещници, рапи и мъниста от малки черупки.

Декорът може да бъде художествен – картини, фигурки, вази, карти, стари книги, модели на кораби и фарове, стари фотографии. Можете да използвате не произведения на изкуството, а качествени репродукции и копия в рамки.

Можете да използвате естествени декоративни предмети, свързани с темата за океана: черупки от ракообразни, риби, корали, големи черупки от мекотели, камъни. Често се използват дървени и метални (медни) органи за управление и устройства на кораба и въжетата:

 • волан;
 • спасителен буй;
 • компас и секстант;
 • анемометри;
 • автоматични писалки;
 • въжета и стълби.

Използвайте както ръчно изработени предмети, така и оборудване за свободното време:

 • тапицирани сандъци;
 • ковчези;
 • гребла;
 • дъски за сърф;
 • плетени кутии и кошници.

Трудно е да изберете автентични лампи в морски стил, а цената им е доста висока. Ето можете да изберете модерни полилеи и лампи с бели нюанси и фитинги в бронз или черно. Оригинално изглеждат настолни лампи с ратанова основа.

Идеален декоративен предмет за стая в морски стил е голям аквариум с ярки рибки.

Интериорът

Текстил

Ако стените на стаята са бели, тогава завесите следва да са в светло или наситено синьо. За сини стени се използват бели тъкани. Материя – лен, памук или тяхна имитация. Обикновено, без какъвто и да е модел или релеф – просто матиране. Не използвайте лъскави материи – сатен, жакард, велур, брокат.

Мебели

Традиционните мебели на корабите са от масивна дървесина. Понякога дървесината е избелена или изкуствено състарена. По-демократичен вариант е да използвате не масивна дървесина, а мебелни плочи с покритие, които много точно имитират текстурата и цвета на дървото. За краката на масата можете да използвате корчове. Не използвайте каменни и пластмасови покрития.

Друг вариант на мебелите в морски стил са по-елегантните и леки мебели, боядисани в елегантен бял цвят. Мека мебел с високи крака и с контрастна синя тапицерия.

Популярни са мебелите, изработени от бамбук и ратан. Сега на мода влезе много интересен начин за създаване на плотове – от надлъжни резачки на ствола на дърво, покрити с тонирана епоксидна смола. Комбинацията от синя прозрачна смола и дърво се вписва идеално в морската тема.

Интериорът

Избор на материал

При избора на довършителни материали, трябра да се ръководим от естествени материали, характерни за кораби или дървени колиби. На първо място, това е естественото дърво. Груб, покрит с невидим слой прозрачен лак и в никакъв случай неполиран.

Стените

Стените най-често се правят бели, боядисани или залепени с матов тапет. Понякога върху акцентната стена се използват бели акценти с тънка синя и червена ивица на бял фон (в никакъв случай с гъста дебела ивица).

Оцветените сини стени със средна интензивност набират популярност. Тази опция е подходяща за просторни и добре осветени стаи с прозорци, обърнати на юг или изток. Малката стая ще направи този цвят тъмен и мрачен. За наситени стени се използват бели прозорци, светли или бели мебели, както и светли завеси.

Възможно е да покриете част от стените с бяла боядисана дъска. Не използвайте текстурирана и гладка декоративна мазилка, тухла, камък, плочки, текстурирани тапети, копринен ситопечат, ламинат, пластмасови панели, както и корк или бамбуков тапет.

Подове

Интериорът в морски стил се характеризира с използването на под от дъска. Дъската може да бъде златиста слама, светлокафяв или червеникав естествен цвят и може да бъде изкуствено побелена или състарена. Не използвайте естествен камък и изкуствени материали – паркет, плочки и ламинат.

В банята или банята плочките не могат да се отхвърлят – функционалността печели.

Таваните

Таваните могат да бъдат матово боядисани или дървени – бяло или от доста светло дърво. Можете да боядисате тавана в бяло, много светло сиво или синьо.

Интериорът

 

Детски стаи

Тук всичко е възможно! Въжени стълби, лодки, хамаци, кошници и платформи, таван със звезди, сандъци и дори балдахин около леглото. В детската стая, както никъде другаде, стенописите и картините по стените, както и пейзажите на тавана, са подходящи. Интериорът за деца може да бъде създаден, като се вземат предвид най-ярките фантазии както на бащата  и майка, така и на самите деца.

Заключение

Сега тенденцията е създаването на изключителен и удобен интериор. Морският стил хармонично съчетава историята и модерността и ви позволява да създадете свой собствен изключителен и уникален интериор в една стая.

 • Category :
 • Type :
КОМЕНТАРИ

Вашето мнение за нас

Вашият коментар

seventeen + thirteen =